Häähumussa kukitetaan sulhanen ja kaaso

Hääseurueen kukkavalinnoissa on useita mahdollisia vaihtoehtoja, riippuen häiden tai hääparin omasta tyylistä. Haetaanko kukilla rentoa ja boheemia fiilistä, vai onko tyyli enemmän klassinen? Keräsimme ideoita ja inspiraatioita sulhasen, kaasojen ja vaikkapa koko hääseurueen kukittamiseen!

Sulhanen

Oikeutetusti aloitamme sulhasenkukalla, sillä ilman sulhasta ei useimmiten ole häitäkään! Legendan mukaan sulhasen kukkavieheen tai napinläpikukan olisi keksinyt prinssi Albert, jotta hän olisi voinut kantaa hääpäivänään tulevan vaimonsa kuningatar Viktorian antamaa kukkaa. Tarina on tuskin totta, sillä uniformuissa ei käytetty, eikä edelleenkään käytetä, kukkakoristeita. Legendoista huolimatta, miesten napinläpi kukkakoristeilla on pitkä perinne ja oma mielenkiintoinen historiansa. Vanhoista ajoista ja tyyleistä löytyy esikuvia. Hyvä esimerkki on vuonna 1771 valmistunut kapteeni William Wade esittävä potretti, jossa kapteeni poseeraa melko kookkaalla ja koristeellisella kukkavieheellä. Näistä päivistä, menneistä ajoista ja tavoista ollaan päädytty nykyiseen, paljon hillitympään suuntaan.

Gainsborough, Thomas, 1727-1788; Captain William Wade
Thomas Gainboroughin maalaus Captain William Wade of Bath ( 1771)

Sulhasen vieheen valintaan saattaa vaikuttaa myös sulhasen käyttämä puku. Miesten pukuasioissa varmistimme sekä päivitimme tietomme yhdessä Turun parhaista miestenvaateliikkeistä, eli naapurissamme Herrainpukimossa. Tyyliniekat vakuuttivat, että etiketin rikkomista ei ole enää syytä pelätä. Hääseurueen herroilla on siis melko vapaat kädet ja mahdollisuudet seurata omaa tyyliään. He kuitenkin muistuttivat, että kukkavieheiden kanssa taskuliinan kannattaa olla hillitty, mieluiten valkoinen sekä yksinkertaisesti ja kapeasti taiteltu.

Tummat puvut sallivat miehille kukka-asioissa vapauksia ja mahdollisuuksia mutta frakkiin ainoa oikea valinta on klassinen valkoinen neilikka. Tästä etiketistä mekin pidämme yleensä melko tiukasti kiinni, emmekä suosittele mitään toista kukkaa.

box_49_20110529150641_00030A.jpg
Neilikkamallia tyyli-ikonien Wallis Simpsonin ja Edvardin häistä 1930-luvulta. Sulhasella valkoinen neilikka ja bestmaneilla perinteisen etiketin mukaisesti värikkäät neilikat.
fullsizerender-51
Valkoinen neilikka toimii mielestämme parhaiten ihan yksinään ilman muita kukkia tai vihreitä. Sen kukinto on niin kookas. Sitä voi koristaa esimerkiksi huomaamattomalla silkkinauhalla. Kuvassa on käytetty kapeaa ja mustaa.

Jos klassinen neilikka kiinnostaa mutta tuntuu liian isolta, niin loistava vaihtoehto on elegans oksaneilikka, josta saa sidottua niin selkeitä kuin myös ketomaisia vieheitä.

Klassisimmillaan sekä toisaalta samalla myös konservatiivisimmillaan sulhasenviehe on siis valkoinen, ja muut herrat valitsevat samasta tai vastaavasta kukasta värikkäät versiot. Tämäkin tapa on vuosi vuodelta harvinaisempi ja yleisesti muut hääseurueen miehet seuraavatkin kukkavalinnassa sulhasen esimerkkiä, vaikka vähän pienemmällä versiolla. Nykyään sulhasen kukka on myös yleensä jokin moriuskimpun kukkasista. Vaihtoehtoja on siis lukemattomia! Morsiuspari voi myös pitäytyä omassa yhteisessä kukassaan, samalla kun muu seurue kukitetaan jollakin toisella, mutta heille kaikille samalla yhteisellä kukalla. Kuten siis sanottu, kaikilla mahdollisuus valita mieleisensä !

fullsizerender-22
Eukalyptusta ja valkoista piikkiputkea.

Koska sulhasen vieheet mukailevat morsiuskimppua, mukailevat ne siten samalla myös ajan kukkatrendejä. Nyt kun kukkasidonnassa on meneillään epäsymmetrinen, ilmava ja epätäydelliseen ja ketomaisuuteen pyrkivät suunnat, vaikuttavat nämä myös vieheiden sidontaan.

fullsizerender-56fullsizerender-55

Sulhasen vieheissäkin tyyli on nyt vähän rennompi ja villimpi, mikä näkyy kukkavalinnoissa. Herkistä ja kevyistä kukista saa rakennuttua upeita kokonaisuuksia ja kontrastiksi sopii erinomaisesti jäykemmät vihreät kuten eukalyptus ja muut aavistuksen puuvartiset vihreät kuten pistaasi tai rosmariini.

fullsizerender-53fullsizerender-52

Kokonaan vihreät vieheet ovat tällä hetkellä se trendikkäin vaihtoehto, jolloin kukkaismaisuus on miltein kokonaan karsittu pois. Nämä vihreät vieheet ovat myös todella kestäviä! Jos muuten kukkavalinta vieheissä on hyvin hentoinen ja lisäksi osuu kohdalle kuuma kesäpäivä, silloin kannattaa harkita varaviehettä. Näin oikeastaan kaikki kukkalajikkeet ovat morsiusparin käytettävissä.

Nykyään puvuissa ei kauluksessa ole välttämättä enää ”kukkanappi” kohtaa ja siksi me sidomme kaikki vieheet joko neula- tai magneettikiinnityksellä. Näin myös vuokrapukua käyttävillä ovat kaikki mahdollisuudet avoinna.

Kauniit kaasot:

Mitä ihanuuksia heille siis keksitäänkään!?!

img_0395
Mimosasta, Anemonesta, tähtiputkesta ja scabiosasta eli törmäkukasta suunnitteilla kaasoille pienet kimput. 

Naisten juhlamuoti on miehiä moninaisempi sekä kaason kukittamiseen suuresti vaikuttava tekijä. Esimerkiksi olkaimettomaan mekkoon on melko mahdotonta saada kauniisti istumaan rintaviehettä. Siinä ehkäpä yksi syy, miksi kaasoille valitaan nykyään niin usein jokin toinen vaihtoehto. Toisaalta jotkut mieltävät rintavieheet myös melko miehekkäiksi. Oli miten oli, myös naisten kukkavieheissä on yhtälailla tuhansia vaihtoehtoja. Sidonnallisesti niihin saa helposti naisellisuutta ja herkkyyttä muuttamalla vieheen muotoa enemmän valuvaksi.

img_3825-1
Passifloraa ja herttalyhyä.

Kaunis vaihtoehto on myös ranneke. Suurinosa kukista kestää sidonnan ja soveltuu siten rannekkeisiin, tosin suosittelemme aina mahdollisimman kestäviä ja kevyitä lajikkeita.

Ranneke voi olla muodoltaan runsaampi tai toisaalta myös hyvin, hyvin kevyt.

fullsizerender-57

Kolmas hyvä vaihtoehto kaasoille ovat hiuskukat kaikissa mahdollisissa varianteissaan.

img_3188
Korut: Nikkotakko. Puku: Boutique Minne. Hiukset: Heli 11 Hetki. Meikki: Annika Kurkijärvi
img_3250
Hiuksissa lankaköynnöstä.
img_3292
Lankaköynnöksestä saa myös ihanan ja kevyen, mutta samalla vähän villin pääseppeleen.
img_3574
Klassinen hiuskoriste. Yksi isompi kukinto ja muutama gardenian lehti.

img_3130

img_3136
Kaikkien tyttöjen kampaukset on tehnyt Heli 11 Hetki ja tytöt on kuvattu E.Ekblomin Neuvola salissa.

Ihana idea häihin on myös kukittaa morsian ja kaasot pääseppeleillä. Kranssi voi olla täysi ympyrä tai vain puolittainen, jopa vähän tiaramainen ja kampaukseen uppoava. Sen voi myös sitoa kevyesti silkkinauhaan. Kaason kukkakranssi voi olla runsaskukkainen ja ketomainen:

img_2342-1img_0190

Näissäkin trendikkäimmillään kukkakranssit tehdään kokovihreinä ja villeinä. Muotokieli niissä saa olla myös rento. Hyvä esimerkki voisi olla vaikka nyt niin suosittu eukalyptus ja sen kukallinen versio, missä lehdet ovat inasen rennommat.

img_3391

Huomenna pureudumme morsiuskimppuihin!

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: