Piian kukkaterveiset Kööpenhaminasta

Lähdin huhtikuussa Tansakaan noutamaan kotiin pientä koiranpentua, jonka nimesimme Lykkeksi. Pieni onnenkimpaleemme! Samalla oli hyvä tilaisuus kierrellä Köpiksen kaduilla ja käydä tutustumassa muutamiin kaupungin kukkahelmiin.

Ehdoton nähtävyys on jo instituutioksi kasvanut Tage Anderssenin Kööpenhaminan keskustassa sijaitseva kukkakuppa. Kukkakauppa on kuitenkin enemmänkin elämyskauppa tai galleria kuin perinteinen kukkakauppa. Jo 70-vuotias kukkataiteilija oli itse paikalla ja pääsin tervehtimään häntä. Pieni ja kohtelias mies on luonut kauppaansa (butiikki, galleria vai museo?) vuosien aikana puutarhamaisen tunnelman. Vierailija pääsee 5 euron pääsymaksusta kiertämään liikkeen eri tasot ja samlla ohittaa muun muassa isoja ja vanhoja kamelioita ja erikoisia orkidealajikkeita.

IMG_9750

IMG_9741
IMG_9751IMG_9732

IMG_9731
Tage Anderssenin kasvit olivat kaikki vanhoja ja kookkaita kuten tämä myrtti.
IMG_9734
Kamelia kukki kauniisti. Muuten suurin osa kasveista oli vielä vihreänä.
IMG_9749
Näkymiä sisäpihan puolella.
IMG_9759
Kierroksella pääsee kurkistamaan myös työhuoneen puolelle. Täällä oli ihan tekemisen tunnelma, toisin kuin galleria/museo/butiikin puolella. Töiden kokoluokasta kertoo myös työvälineiden joukossa oleva saha :)

IMG_9745

Blomsterkuret sijaitsee Vesterbron trendikkäällä alueella. Pikkuruisen mökin katolla kasvavat erilaiset koristeheinä lajikeet ja kauppa on vahvasti levittäytynyt liikkeen ulkopuolelle. Urbaanissa ympäristössä Blomsterkuret oli pala villiä luontoa ja heidän estetiikansa oli rentoa, mikä on Kööpenhaminalaisille niin ominaista.

IMG_9743

IMG_9756
Blomsterkuretin omistaja työntouhussa.

IMG_9735

IMG_9747
Mieletön kevätfiilis näissä kukissa! vaikka muuten huhtikuu oli kovin kylmä ja huivia sai välillä kääritä tiukempaan.

Kööpenhaminassa kukkakaupoissa en oikeastaan yhdessäkään nähnyt kylmiöitä ja kukat oli aseteltu ryhmiksi, samoin kuin meillä Linnankadulla. Samalla huomasin, että kaikissa liikeissä oli hyvin kylmä ja työntekijät sitoivat kimppuja kevyet toppatakit päällä.

IMG_9733

Keskustassa sijaitsevassa Mant nimisessä kukkakaupassa oli valikoimassa myös paljon kaikenlaista kodin sisutustavaraa mutta leikko- ja ruukkukukat olivat mielestäni mielenkiintoisemmat.

IMG_9737

IMG_9744
Somistetikkaat ovat hauska idea lasitetuille parvekkeille. Laatikko kuoukkujen kanssa saa vaikkapa yrttiruukut kivasti kerrostettua.

IMG_9757

Pääsiäistä ennen valikoimassa oli paljon tietenkin narsisseja ja tulppaania. Suomea leudomman talven takia valikoimassa oli todella paljon myös ihania kamelioita, joita istutettiin ulkoruukkuihin ja puutarhoihin.

IMG_9738
Nämäkin oliivipuut ovat talvehtineet hienosti ruukuissa. Ei tarvitse taistella talven yli!

Yleinen kukkafiilis päivän kiertelemisen jälkeen oli se, että ihmiset ostivat paljon leikkokukkia nippuina ja asettelivat ne itse kotona maljakoihin. Kukkakauppojen valikoimassa olikin paljon myös nipputavaraa, ja esillä irtokukkia oli hyvin vähän ja nekin pääasiassa esillä tilaustöiden sidontaa varten. Taimimyynti oli myös runsasta ja kaupat levittäyneet laajasti liikkeiden ulkopuolelle. Kaupunkinäkymästä tuli samalla ihanan vehreä!

IMG_9760
Svenborgin kaupungissa matkalla koirankasvattijien luokse.

Matkan suurinta antia ja onnea oli kuitenkin pehmeä, mustakarvainen ja leikkisä Lykke!

IMG_9761

IMG_9755
Lykken sisaruksia.
IMG_9748
Lykke köllöttelee kotiterassilla.
IMG_9746
Australian labradoodle Lykke on kotiutunut suomalaiseen metsään 🙂 Taustalla Ebba katselee ylväästi maailman menoa.

3 Comments

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: