Piian pihalla:Ruukkupuutarhaan ideoita

Piian perheellä on koti metsän keskellä, ja kodissa iso terassi. Terassin kasvit ovat valikoituneet paljolti omistajiensa mieltymysten mukaan mutta myös paikka asettaa omat ehtonsa. Itse talo on selkeälinjainen mutta pehmeä; metsänpohjakatto ja luonnonmateriaalit. Tänne mäntyjen alle sopiikin mitä parhaiten vihreän eri sävyt. 

IMG_0575

Aitoviikunoilla saa helposti terasseille puumaista fiilistä. Selkeä runko ja vaaleanvihreät lehdet tuovat vastapainoa havumetsälle mutta myös selkeää ja simppeliä muotokieltä. Ja mikä parasta – kasvit ovat todella helppohoitoisia! Puumaisia ja korkeita kasveja istutettaessa täytyy muistaa laittaa ne tarpeeksi isoon ruukkuun.  Näin mittasuhteet ovat kauniit ja kasvi pysyy hyvin tuulessa pystyssä. Tarpeeksi tilava multatila myös helpottaa kasvien kastelua.

IMG_0594
Monta pientä ja vihreää hedelmän alkua! Aitoviikunan (Ficus carica) hedelmät kypsyvät myöhään syksyllä. 
Strelitzian eli kolibrinkukan mahtavat harmaanvihreät lehdet voivat kasvaa jopa kahden metrin korkuiseksi, kunhan ruukku on tarpeeksi iso.  Ulkona kolibrinkukkakin on hoidoltaan hyvin helppo. Valoa, runsaasti vettä ja ravinteita. Helppohoitoisuus on yksi tärkeimmistä kriteereistä meidän pihalla, koska jo itsessään arkeen mahtuu todella paljon kukkien ja viherkasvien hoitoa ja huolta. Siksi on tärkeää, että kotona saa ottaa rennosti vaikka kirja kädessä.

IMG_0592
Kolibrinkukkia on myynnissä paljon eri kokoja, mutta kaikki ovat kuitenkin jo meidän pienen kukkakaupamme tilan takia tilaustavaraa.
IMG_0587

Tropiikin kasvina strelitzia ei pidä kylmästä ja kun lämpötila syksyllä alkaa laskea, kannattaa kasvi siirtää ajoissa sisälle. Jos kylmenevä ilta pääsee yllättämään, ei huolta, sillä kasvi tointuu ensishokista 🙂 Kun kasvin tuo syksyllä sisälle, sitä täytyy muistaa ensin sumutella sekä samalla vähentää kastelua. Talvella multa saa kuivahtaa mutta kesällä ulkona kuivahtaminen kipristyttää lehtien kärjet.

Ihanat koristeheinät!

Koristeheinillä saa helposti uutta ilmettä niin ruukkupuutarhaan kuin myös kukkapenkkiin. Ne ovat yleensä myös todella helppoja hoidoltaan, ja kestävät pientä kuivahtamista mutta seisovasta märkyydestä pitää harva lajike. Hentoisissa heinissä on moni-ilmeistä kauneutta. Istutin useita lajikeita yhteen laakeaan kevytbetoniruukkuun. Istutuksen monimuotoisuus syntyykin koristeheinien sävyeroista.

IMG_0585
Koristeheinät ovat omia suosikkejani!

IMG_0584
Koristeheinistä löytyy useita lajikkeita, jotka kestävät hyvin meidän vaihtelevia talvensäitä  kuten esimerkiksi sininata.

IMG_0601
Lykke ja Iiris kolibripensaan varjossa. 

IMG_0592
Meillä ruukkujen alle on aseteltu puupalikat, jottei terassin lehtikuusilaudoitus mädänny.
Moderni keittiöpuutarha

Jo useampana vuonna olen istuttanut meidän kodin pihalle isot yrttiruukut, joista napsimme koko kesän maut. Yrtit sopivat muuten mainiosti myös kukkivien kesäkukkien joukkoon! Isot yrttiruukut ovat moderni versio perinteikkäästä keittiöpuutarhasta.

IMG_0615
Marokkonminttu, kuten kaikki minttulajikkeet, on hurja kasvamaan ja se valtaakin ruukuista helposti tilaa. Mikä on hyvä, jos olet suuri mojitojen ystävä! Mutta sille siis kannattaa jättää vähän tilaa. Lehtipersilja taas on kasvultaan maltillisempaa ja se kannattaa sijoittaa ruukun reunalle.

IMG_0616
Minttu, oregano ja lehtipersilja kasvavat hienosti yhdessä samassa ruukussa, koska niiden veden- ja valontarve on samanlainen.  Kun yrttejä istuttaa yhteen, kannattaa tämä ottaa huomioon.

IMG_0613
Timjami, rosmariini ja salvia puolestaan viihtyvät kuumassakin kasvupaikassa ja kestävät pientä kuivahtamista. Nämä kaverit sopivat siksi niin hyvin tälle paikalle ja yhteiselle kasvualustalle.
IMG_0614

Munakoiso pitää lämpimästä ja tänä vuonna kevään koleus ja epävakaiset säät yllättivät. Onneksi taimet ehtivät vielä tästä tointua, sillä kesähän on vasta edessä!

lykkejaheikki

IMG_0598

IMG_0586
Poltan kynttilöitä kotona läpi vuoden. Oikein odottelen pimeneviä elokuun iltoja!
Muutimme tänne metsän keskelle noin viisi vuotta sitten. Edellisessä kodissamme rakensimme kasvimaan ja pergolan. Pihalla oli nurmikenttä ja omenapuita. Ihana paikka, ja paljon hyviä muistoja! Nyt, tällä hetkellä, parasta on se, että voin kävellä melkein koko talon ympäri villasukat jalassa terassilaudoitusta pitkin. Katsella lähellä olevaa luontoa ja ottaa rennosti, mikä on kaivattua vastapainoa hektiselle yrittäjän arjelle. Ainoa huolto ja hoito mitä pihani nyt tarvitsee, on harjaus ja kasteluletku!

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: