Auringossa Kakolan varjossa

Pieni parveke kolmannessa kerroksessa Portsan kaupunginosassa kylpee auringossa melkein koko päivän. Tila, paahde ja tuuli asettavat omat haasteensa parvekkeen kukkavalintoihin. Lue lisää ja astukaa sisään kurkkaamaan, mitä tänä vuonna istutimme tänne ihastuttavaan kotiin kakolan rinteessä.

Pieni säälle altis parveke tarvitsee kestävät kukat. Pelargoniat, yrtit, oliivi ja viikuna ovat esimerkkejä hyvin paahdetta ja tuultakin kestävistä lajikkeista.  Parvekelaatikot tuovat helposti lisää istutuspinta-alaa, ja niihin voi istuttaa vaikkapa keittiöpuutarhankin. Onneksi nykyään on paljon vaihtoehtoja myös perinteisille muovisille laatikoille. Nämä pajuiset laatikot saavat näkyä ja samalla ne tuovat pehmeyttä ja tekstuuria parvekkeelle.

IMG_0662

IMG_0666
Parvekelaatikoihin on istutettu Montgomery murattia, hennon vaaleanpunaista tupakkakukkaa ja mustaa petuniaa. Tupakat on tuettu kuivilla pajunoksilla, jotta ne kestävät pystypäin tuulen tuiverruksia.

Ajankohtaista kesäkukkaistutuksissa tällä hetkellä ovat mielenkiintoiset lehtien muodot ja kontrastit lehtien väreissä.

Näissäkin istutuksissa käytimme tummaa koristeapilaa ja purppuraa koristebataattia. Sävyt ja muodot toimivat hienosti yhdessä ja tupakan hentoinen sävy toimi hienosti vaaleana keventäjänä. Valkoinen mustan kukan vierellä on joskus vähän liian terävä vastakohta, ja siksi valitsimme pehmeitä sävyjä.

IMG_0669Pienelle parvekkeelle tunnelmallisen, oman salaisen puutarhan saa tehtyä muutamalla isommalla kukalla ja useammalla pienellä ruukulla. Jos on kesällä paljon poissa kotoa, kannattaa suosia pääsääntöisesti isompia ruukkuja ja pientä kuivahtamista kestäviä lajikkeita. Pienissä saviruukuissa multa kuivuu nopeasti.

IMG_0684

IMG_0687
Lattialle aurinko ei pääse porottamaan. Paikka sopiikin hienosti viherkasveille kuten huonekumipuulle, ja puolivarjossakin viihtyville murateille ja koristeapiloille. 
IMG_0683
Alkukesällä saa lisättyä luonnonkukilla väriä ja tunnelmaa.
IMG_0681
Sään oikkuja hyvin kestävä Mårbacka pelargoni on istutteu betoniruukkuun.  Kukan varsi on tarpeeksi tanakka, kasvi kukkii koko kesän ja on superhelppohoitoinen. 
IMG_0690
Aamukahvilla saa istua katseilta suojassa istutusten takana.
IMG_0694
Vanha laiturista irronnut ajopuulauta oli juuri oikean mittainen parvekkeen kaiteiden väliin. Siitä syntyikin hyvä ”bistrotaso” pienelle partsille. 

IMG_0697

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: