Ready, steady, Bloom!

Lähtölaskenta istutuskaudelle on nyt vihdoin alkanut. Aurinko paistaa ja lämmittää ilmaa ja mieltä. Viimepäivät myös yöt ovat pysyneet jo selkeästi nollan yläpuolella. Edelleen herkkien kasvien kuten basilikan ja hortensioiden kanssa kannattaa olla varovainen. Samoin viherkasvit nauttivat vielä enemmän huoneilmasta.

Jos istutuspuuhat ovat vielä vasta suunnitteluvaiheessa, lue lisää. Keräsimme mielestämme neljä ajankohtaista parveke- ja terassikukkatrendiä. Samalla listasimme muutamia vinkkejä tehostamaan kukintaa sekä tärppejä kuumalle ja paahteiselle kasvupaikalle. Piemitä kulmia unohtamatta.

Keittiöpuutarhan satoa

Yrttilajikkeet sopivat upeasti yhteen! Yrttien erilaiset lehtiväritykset, kasvutapa sekä lehtien tekstuuri muodostavat yhdessä mielenkiintoisia kokonaisuuksia. Niiden joukkoon voi myös lisätä kukkivia lajikkeita kuten tähkälaventelia ja koristesalviaa. Tuomaan joko tuoksua tai väriä.

4475323760_IMG_6017

Rosmariini, laventeli ja timjami sietävät hyvin paahdetta sekä pientä kuivumista. Basilika, minttu, persilija ja ruohosipuli taas nauttivat enemmän puolivarjoisesta kasvupaikasta. Yhdistele siis samanhenkiset kasvit yhteen.

Puolivalmiiksi istutetut kasvit taas takaavat upean sadon taimia nopeammin. Tällä hetkellä myynnissä ovat aluillaan kehittymässä Chili, paprika ja munakoiso. Nämä lajikkeet tarvitsevat valoa ja lämpöä. Siten ihanteellisia lajikkeita lasitetuille parvekkeille! Vinkki: Chili, tomaatti ja muut satoisat hedelmät vaativat ison kasvualustan, koska käyttävät kasvaessaan paljon vettä. Eli ruukulla täytyy olla kokoa!

IMG_6132

IMG_6127

Toukokuun alussa kävimme juhlistammassa Turun Maariassa 90 vuotta täyttävää Lepolan puutarhaan, jossa amppelimansikat parasta aikaa punastuvat. Lähituotantoa parhaimmillaan, josta tulee satoa koko kesän. Näitä söpöläisiä odotamme vielä muutaman viikon ajan.

4329445200_IMG_5842
Amppelimansikat kasvavat parhaiten auringossa ja puolivarjossa. Ne menestyvät myös pohjoisenpuolella mutta sato saattaa jäädä laihemmaksi. Amppelimansikka on hieno myös vähän korkeammassa ruukussa.

Koristeheinien havinaa

IMG_6112

Koristeheinistä syntyy modernit vihreät istutukset. Samoin kuin yrtit, myös heinäistutuksissa vihreän sävyt pääsevät parhaiten esiin ryhmissä. Ruukkuun kannattaa valita ainakin muutamia sävyjä tai muotoja.  Esimerkiksi kuparisaran poikkeava väri ja upea, viuhkamainen muoto pääsevät oikeuksiinsa melko väljässä istutuksessa. Ruukkuun istutettuna täytyy siis muistaa olla maltillinen istutuskavereiden kanssa.

4475323760_IMG_6021

Runsaasti kukkivat amppelit ja köynnökset

Tänä vuonna erityisesti fuksian sävyiset amppelikukat innostavat. Etenkin voimakkaasti kukkivat ja runsaasti kasvavat kasvit. Ihania lajikkeita ovat muun muassa Keijunmekko ja mustasilmäsusanna.

Vinkki: Kesäkaudella ulkokukkien kasvatuksessa on erityisen tärkeää valita hyvä ja ravinteikas multa. Meidän mielestämme parasta on Kekkilän kesäkukkamulta, sillä siinä on ravinteiden lisäksi mukana kastelukiteitä. Toiseksi lannoitus! Markkinoilla on paljon erilaisa kasteluveteen lisättäviä lannoitteita. Laiskemmalle puutarhurille taas sopii multaan lisättävät lannoitetikut. Valitse mieleisesi, mutta älä unohda! Näin takaat vahvan kasvun, kauniit kukat ja hyvän sadon!

4475323760_IMG_6034
Vaivaton ja monikäkäyttöinen köynnös. Voi käyttää amppelissa tai istuttaa ruukkuun köynnöstämään. Keijunkukka kukkii ihanasti koko kesän pitkälle syksyyn saakka.
4475323760_IMG_6041
Mustasilmäsusanna viihtyy parhaiten puolivarjossa ja kukkii myös koko kesän.

Nämä lajikkeet toimivat niin yksin kuin ryhmissä. Ensimmäistä kertaa meillä myynnissä oleva tähtijasmiini on ihastuttanut tuoksullaan ja sirolla muodollaan.

Kasvukehikoita voi rakentaa itse tai ostaa puutarhamyymälöistä.Itse pidämme itsetehdyistä ja melko korkeista mutta jokaisen maun ja erityisesti kasvupaikan mukaan.

IMG_6119
Passiflorat eli kärsimyskukuta köynnöstävät ja kasvavat nopeasti.
IMG_6120
Tähtijasmiini tuoksuu suloisesti. Aurinkoinen tai puolivarjoinen kasvupaikka ja runsas kastelu.

Välimerellinen fiilis

on aina ajankohtainen, sillä aitoviikuna ja oliivipuu pysyvät trendikkäinä vuodesta toiseen. Lisää välimerenhenkeä saa viiniköynnöksillä ja ikiviuhkolla ruukussa, mikä on kyllä yksi tämän kesän suurimmista suosikeistamme!

IMG_6133

IMG_6141
Kukkakauppaan on tullut myyntiin myös sisä- ja ulkokäyttöön sopiva valosaraja tanskalaisen Madame Stoltzin mallistosta. Parasta on niiden keveys ! 38e

Strelitzia ja eukalyptus tuovat kivaa vaihtelua oliivipuiden rinnalle. Sopivat hyvin myös pienemmille pihoille, parvekkeille sekä tietenkin terassipöydille.

4475323760_IMG_6015
Aitoviikuna ihastuttaa helppohoitoisuudellaan.  Kesällä ulos ja loppusyksystä kasvin voi siirtää joko siälle valoisaan kasvupaikkaan tai pimeään kylmään (ei alle nollan!) varastoon. Jos kasvi tavetetaan varastossa täytyy lämpötilan olla alle +6 astetta, jotta kasvi voi olla pimeässä.

Vinkki: Pohjoisenpuolella ruukussa hyvin menestyvät muun muassa:

Montgomery muratti, saniaiset, jouluruust, köynnöshortensia sekä vuoribambu.

IMG_6105
Vuoribambu on upea sijoitettuna esimerkiksi sisäänkäynnin luona.
IMG_6106
Mitä mieltä olette mustista orvokeista?

IMG_6152

Aurinkoisia istutushetkiä! Autamme mielellämme suunnittelussa, kysy lisää!

One Comment

  1. Mustat orvokit on niiiin ihania! Mulla oli niitä jo viime vuonna, samoin mustia petunioita ja pakkohan niitä on tänäkin vuonna saada. Iloisen värikästä!!! 😀

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: